Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.
ALBUM ANGSADARIA

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [24] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62]

Hubungi ANGSADA-RIA untuk tempahan anak ayam kampung, Anak Ayam Belanda, Ayam eksotik dan lain-lain.. Terima kasih.. En. Azmi Mainon 013-2667840 (Mobile) 03-32248133 (Tel/Fax) Facebook Pusat Ternakan Angsadaria Terima Kasih

Friday 30 May 2008

Teknologi Bio-EM (Effective microorganism) 2 dalam 1

Kegunaan

1- Pengawalan/Mengurangkan bau najis ternakan dengan berkesan.

2- Meningkatkan kualiti persekitaran reban/kandang agar lebih baik.

3- Melindungi reban/kandang daripada serangan bakteria patoganik.

4- Meningkatkan sistem imune kepada penyakit dan mengurangkan kematian pada ternakan.

5- Meningkatkan keefisyenan pemakanan ternakan.

6- Memperbaiki kadar tukaran makanan.

Kandungan

Lactic Acid Bacteria, Photosynthetic bacteria & Yeast


Penggunaan untuk semburan

1- Gunakan 50ml ME untuk setiap 20 liter air.

2- Semburan dibuat lingkungan jam 11.00 pagi hingga 3 petang.

Penggunaan untuk minuman dan makanan ternakan

1- Untuk minuman : Campurkan ke dalam airpada kadar antara 1: 500 hingga 1: 2,000 (untuk unggas) dan 1: 5,000 (untuk ruminan).

2- Untuk makanan : Rendamkan rumput napier ke dalam campuran pada kadar 1: 1,000 sebelum diberi makan DAN menggunakan campuran yang sama, semburkan halus kearah makanan pellet TETAPI jangan sampai basah।


Dijual dengan harga RM 15 (1 liter)

Read more...

Thursday 8 May 2008

ANGSA PERANCIS

Penggunaan angsa perancis dalam kawalan rumpai dikawasan buah-buahan

Pengurusan rumpai di dalam kebun adalah penting. Ini adalah kerana rumpai adalah pesaing kepada pertumbuhan tanaman. Ia bersaing untuk mendapatkan sumber makanan seperti air dan baja, ruang pertumbuhan dan cahaya. Ini menlibatkan kos pengawalan rumpai yang tinggi dan kadang kala rumpai ini boleh menyebabkan kebakaran seterusnya menjejaskan hasil ladang.

Bebagai-bagai cara untuk mengawal rumpai antaranya ialah menggunakan racun rumpai, kawalan secara manual dan menggabungkan kawalan secara kultura. Antara kawalan ini penggunana racun rumpai lebih digemari walaupun melibatkan kos yang tinggi dan ianya juga mebawa kesan sampingan kepada tanaman dan alam sekitar . oleh itu terdapat pilihan lain dalam pengawalan rumpai iaitu dengan membela angsa di kawasan yang mempunyai masalah rumpai.

Rumpai yang biasa terdapat di kawasan buah-buahan iaitu rumpai jenis daun lebar seperti selaput tunggul, setawar, maman pasir , rumput tahi ayam, rumput butang, dokong anak dan bayam duri, jenis rumput seperti rumput mesir (Dacctylocteneium aegytium), padi burung dan rumput sambau darat dan rumput jenis rusiga.

Dalam pemerhatian yang dijalankan di kawasan Kompleks Pertanian Chembong, Negeri Sembilan, mendapati angsa-angsa yang dilepaskan, berupaya mengawal rumpai/membersihkan kawasan buah-buahan antara 0.8 – 1.8 meter persegi seekor sehari. Ini bermakna 8,574 ekor diperlukan untuk membersihkan rumpai seluas sehektar sehari.

Sebanyak 59 ekor angsa yang berumur 30 hingga 90 hari dilepaskan dalam kandang bergerak yang berukuran tertentu di kawan buah-buahan. Makanan tambahan yang terdiri daripada jagung hancur sebanyak 5 kilogram sehari juga diletakkan di bawah reban dan air minuman bersih disediakan di dalam kandang. Rumpai-rumpai yang terdapat di dalam kandang dikira sehingga semua rumpai habis dimakan oleh angsa.

Angsa perancis ini telah memakan kesemua rumpai yang terdapat di kawan kandang kecuali rumpai yang berduri seperti semalu dan bayam pasir, kekacang penutup bumi, selaput tunggul, cili padi, terung dan anak pokok durian. Rumpai yang telah digigit oleh angsa ini juga didapati layu kekuningan, mati dan akhirnya reput. Ini mungkin terdapat bahan toksik di dalam air liur angsa kepada rumpai tersebut. Walau bagaimanapun rumpai seperti lalang dan rumput miang belum diuji lagi.

Pemeliharaan angsa di bawah pokok belimbing didapati amat sesuai seali kerana angsa-angsa ini juga memakan buah-buah yang gugur, ini dapat mengelakkan pembiahan lalat buah.

Kos pemeliharaan angsa ialah RM1,196.00, manakala kos merumpai (racun rumpai : Basta, 2 kali semburan dlam tempoh 6 bulan) ialah RM 1,526.00. ini menjadikan pemeliharaan angsa di bawah kawasan buah-buahan menjimatkan RM 330.00. Selain daripada itu angsa-angsa iini menambahkan bahan organik (najis) ke atas dusun.

Read more...

Friday 2 May 2008

Penternakan Itik Muscovy dalam sawah padi


Pendahuluan

Itik Muscovy adalah itik pedaging yang dibiakkan dari India yang diimport dari negar Perancis. Jabatan Pertaian menggalakkan penternakan itik Muscovy alam sawah padi kerana ianya akan mengurangkan pertumbuhan rumpai, memberi sumber protiean kepada keluara tani dan juga pendapatan tambahan kepada petani. Pemeliharaan itik adalah salah satu usaha untuk mengoptimakan pengunaan tanah selepas menuai padi. Itik-itik ini apabila dilepaskan di aswah akan memakan tumpahan padi selapas penuaian, perosak-perosak seperti ulat, cacing, siput dan rumpai yang terdapat dlam sawah.

Masa yang sesuai untk mendaptkan anak itik ialah kurang sebulan sebelum tarikh menuai dan berikut adalah tindakan dan persiapan yang perlu dibuat oleh petani:

Persediaan sebelum ketibaan anak itik:

1- Sediakan sebuah reban berhampiran dengan sawah. Seelok-elonya reban itu dibina dibawah teduhan pokok dan berdekatan dengan rumah untuk memudahkan penjagaan itik. Ruang yang disyorkan ialah 3 ekor/m. Untuk 100 ekor itik saiz reban yang sesuai ialah sekurang-kurangnya 3m x 5m. Bersihkan reban yang sedia ada.

2- Buatkan bidai/tirai di sebelah luar reban. Sebaik-baiknya bidai/tirai boleh digulung apabila cuaca panas dan diturunkan semula apabila cuaca sejuk.

3- Tabur abuk kayu/sekam padi setabal 2.5 – 2 cm di dalam reban untuk memastikan lantainya kering.

4- Pasang alat pemanas atau lampu sekurang-kurangnya 2 jam sebelum anak itik dimasukkan.

5- Sediakan tempat makan dan minum.


Ketiban anak itik:

1- Periksa, kira dan rekod bilangan anak itik yang diterima.

2- Asingkan yang mati dan sakit; takai yag cacat.

3- Celupkan paruh anak itik kedalam air bercampur glukus dan vitamin.

Dari 0 – 2 minggu:

1- pasang alat pemanas/lampu di waktu malam hingga awal pagi. Shu yang diperlukan ialah 35 darjah selsius.

2- Bila suhu bilik telah panas, padamkan alat pemanas/lampu. Gulung penutup, bidai/tiai apabila panas (tengah hari hingga petang).

3- Jika menggunakan alat pemanas, lampu hendaklah dipasang supaya bilik reban terang supaya itik tidak mudah terperanjat atau ketakutan.

4- Pastikan air sentiasa ada. Air hendaklah dicampur dengan vitamin. Ubat antibiotik juga boleh dicampur dalam air pada peringkat umur itik ini untuk tidak dijangkiti penyakit.

5- Makanan hendaklah sentiasa ada. Gunakan makanan Duck Starter Crumble.

6- Tabur abuk kayu/sekam pada padi di tapak reban apabila basah agar tapak sentiasa kering.

7- Ubahsuaikan tinggi/rendah alat pemanas/lampu supaya anak-anak itik mendapat kepanasan yang sesuai.

8- Setelah anak itik berumur 1-2 minggu, potong sedikit bahagian muncungnya untuk mengelakkan kecedraan apabila ia mematuk sesama sendiri.

Umur 3-4 minggu:

1- Mulai minggu ke 3, makanan Duck Starter dicampur dengan Duck Grower. Apabila berumur 4 minggu keatas, makanan Duck Grower diberi.

2- Itik boleh dididik bermain dalam air jika terdapt kolam atau parit di tepi sawah dan disekililing reban untuk memakan rumpai, serangga dan sebagainya.

Umur 5-13 minggu:

1- Mulai minggu ke 5 ataupun selapas menuai, lepaskan anak-anak itik kedalam sawah untuk memakan tumpahan padi, rumpai dan serangga. Ia dilepaskan pada awal pagi iaitu 7.00 – 9.00 pagi. Apabila matahari mulai panas itik-itik ini akan naik ke darat untuk berehat dan mencari tempat-tempat teduh seperti di bawah pokok. Bila waktu edup itik ini akan turun semula ke sawah, selalunya pada pukul 5.00 – 7.00 petang. Bila hari hampir malam itik ini akan balik ke rebannya semula.

2- Apabila itik pulang ke reban, makanan tambahan lain seperti dedak padi, beras hancur, sagu, hampas kacang soya, ikan baja, sisa dapur dan sebagainya bleh diberi. Dengan ini, penggunaan makanan pelet Grower dapat dikurangkan.

Itik mula boleh dijual apabila mencapai 11-13 minggu. Purata berat badan itik ketika itu boleh mencapai lebih kurang 3kg seekor.

Kos Pemeliharaan Bagi 100 Ekor Itik Dalam Semusim Padi

Anak itik

(100 ekor @ RM 2.50) = RM 250.00

Reban (RM 400.00) = RM 80.00

(untuk 5 musim)

Makanan (Duck Starter Crumble – 50kg/bag)

1 bag @ RM 48.00 = RM 48.00

Makanan (Duck Grower-50kg/bag)

8 bag @ RM 42/bag = RM 336.00

Ubatan = RM 30.00

Peralatan (bekas makan dan minum dll.)

RM 50.00 untuk 5 musim = RM 10.00

Jumlah = RM 754.00

Pendapatan kasar

Jualan itik 95 ekor

@ 3kg/ekor @ RM 5/kg = RM 1,425.00

Pendapatan Bersih = RM 671.00

Read more...
Blog Widget by LinkWithin

Expert Village

Youtube

+ Kepelbagaian makanan untuk anak ayam..[1]
+ Cara membina reban ayam pedaging..[2]
+ Cara membuat sarang ayam bertelur..[3]
+ Kaedah mengelakkan anak ayam dari pemangsa..[4]
+ Cara memilih telur ayam untuk dieram..[5]
+ Cara memindahkan anak ayam yang baru lahir..[6]
+ Jerami padi sebagai tempat rehat anak ayam..[7]
+ Cara memberi vaksin anak ayam..[8]
+ Air amat penting untuk anak ayam..[9]
+ Kandungan diet yang penting untuk anak ayam..[10]
+ Ruang yang diperlukan untuk anak ayam..[11]
+ Sistem California Kid untuk anak ayam..[12]

PELAN KE ANGSADA-RIA (KLIK PADA GAMBAR)

CONTOH LADANG ITIK PEDAGING

  • Hanya satu jalan masuk+celup kaki/kenderaan
  • Gumboots+lab coats untuk pelawat
  • Pelawat mesti mencelup kaki
  • Pagar perimeter ketinggian 6'
  • Ketinggian pagar minima 5' di kawasan pengeluaran
  • Amalan perladangan yang baik
  • Klik disini

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP