Penyediaan Vaksin
1- Dapatkan vaksin dari sumber yang boleh dipercayai semasa pembelian, sila berikan perhatian kepada tarikh luput. Vaksin mestilah disimpan di dalam peti sejuk antara 2C-8C.
2- Elakkan pemberian vaksin pada ayam yang skit.
3- Pemberian vaksin adalah lebih baik dilakukan pada sebelah pagi atau lewat petang.
4- Adalah digalakkan vaksin diberikan peda semua ayam secara serentak.
5- Biarkan ayam dalam keadaan haus selama 2 hingga 3 jam sebelum vaksin berikan.
6- Jangan menggunakan bekas yang diperbuat daripada logam untuk bancuhan vaksin.
7- Gunakan air “mati” atau air yang disimpan selama sehari.
8- Elakkan membuat pencairan yang kuat, kuantiti air yang disyorkan ialah 1 botol vaksin dibancuhkan dengan 2 gelen air.
9- Susu tepung tanpa lemak dan air batu mestilah dicampurkan di dalam air.
10- Semasa membancuh, tudung botol vaksin mestilah dibuka di dalam air.
11- Bancuhan vaksin mestilah dihabiskan dalam masa 30 minit.
12- Pastikan setiap ayam mendapat dos yang secukupnya.
13- Selepas menggunakan vaksin, pastikan botolnya ditanam.
0 comments:
Post a Comment